Welkom op het snelst groeiende inspiratieplatform voor een socialer en duurzamer Nederland

Zomergesprek met Titia Hoogendoorn: zo kom je in een complexe politieke wereld van dat machteloze gevoel af

8 augustus 2019 -

In onze reeks Zomergesprekken interviewen we iedere week iemand die iets bijzonders doet op weg naar een duurzame en sociale samenleving. Om jou te inspireren zodat je met nieuwe energie de herfst ingaat. Deze week spreken we actrice, instagrammer en podcaster Titia Hoogendoorn over haar transitie van politieke n00b naar activist, want “ook al bemoei je je niet met de politiek, de politiek bemoeit zich wel met jou”.

Hoe ben je op het idee gekomen om een politieke podcast te beginnen? 

“Ik voelde mezelf een beetje machteloos worden in de wereld. Er gebeurden veel dingen om me heen: verrechtsing van de samenleving, klimaatproblemen en ook dingen zoals het woningdrama in Nederland. Heel lang dacht ik: ik kan daar niks aan doen. Maar op een gegeven moment vroeg ik mezelf af: wat kan ik wel doen? De macht om iets te veranderen ligt voor een groot deel toch bij de politiek. Alleen wist ik niks van de politiek. Om erachter te komen waar ik wellicht wel invloed op kon hebben moest ik eerst meer weten. Ik besloot me er in te gaan verdiepen om erover te leren.

Dat heb ik geprobeerd door krantenartikelen te lezen en naar politieke podcasts te luisteren, maar dat kon ik niet volgen. Ze doen veel aan namedropping zonder uit te leggen waar het nou echt over gaat. Daarom voelde ik me de hele tijd dom. Ik durfde er nooit voor uit te komen dat ik niks van de politiek afwist. Toen ik er over wilde leren en er over begon te praten bleek dat meer hoogopgeleide mensen in mijn omgeving er weinig van begrepen. Ik besloot daarvoor uit te komen en me erin te verdiepen in een podcast. Door mijn omgeving en volgers zoveel mogelijk te informeren over hoe de politiek werkt, kunnen we uit dat gevoel van machteloosheid komen.” 

“Laten we praten over positieve bijdragen en ideeën, partijpunten en politici waar we enthousiast van worden, in plaats van nog meer podium te geven aan dingen waar je niks mee kan.”

Hoe kunnen we volgens jou wel invloed hebben op de politiek? 

“Ik focus me vooral op mensen die op een positieve manier willen bijdrage aan de maatschappij. Daar is volgens mij te weinig aandacht voor. Politici van PVV en FvD zeggen zulke controversiële dingen dat ze heel veel in het nieuws komen. Zelfs politici van andere partijen besteden daar veel aandacht aan. Ik vind het interessanter om content te maken over ideeën, partijpunten en politici waar ik positief geïnteresseerd in ben, in plaats van dat ik nog meer podium geef aan ideeën waar ik niks mee kan. 

‘Politiek neutraal’ zijn lijkt erg hip in Nederland. Ik heb juist het gevoel dat je door dat wel uit te spreken, een gesprek aan kunt gaan met mensen over wat je vindt, en waarom. Daarom vertelde ik laatst op Instagram dat ik met de Europese Parlementsverkiezingen op Kim Sparrentak stem. Haar uitgesproken mening over klimaatverandering sprak mij aan.

Ik wil ervoor zorgen dat zoveel mogelijk mensen gaan stemmen. Als mensen dat niet doen, komt dit doordat ze het niet verkeerd willen doen. Door mijn volgers op Instagram te informeren over de politiek en te vertellen waarom het belangrijk is om je stem te laten horen, hoop ik dat er meer mensen naar de stembus gaan. Vooral de mensen die zich bezighouden met klimaatproblemen. Dat betekent overigens niet dat ik iedereen wil beïnvloeden om bijvoorbeeld op GroenLinks te stemmen. Al hoop ik wel dat mensen klimaatbewust stemmen. In het tv-programma M. riep ik mensen op om uit te spreken op wie ze hadden gestemd, in de hoop dat het minder een taboe wordt en meer een onderwerp kan zijn waar je het over kunt hebben. Op Instagram heb ik toen verhalen gedeeld van mensen die juist niet hetzelfde stemden als ik.” 

Ervaar je dat de politiek meer van een klein groepje is dan van ons allemaal?

“Het idee van de democratie is dat we allemaal weten hoe het in elkaar zit, hoe alles werkt en dat we op basis daarvan beslissen op wie we stemmen. Maar in de praktijk is dat niet zo. Tot voor kort wist ik niet wat ik nou precies deed als ik ging stemmen. Plus: politici beloven allemaal dingen om daar stemmers mee te trekken, maar komen dat vervolgens niet na. En dat mag gewoon. Dat vind ik belachelijk! Het lijkt me interessant om te zien hoe een verkiezingsperiode eruit zou zien als daar maatregelen tegen zouden komen.”

Je hebt ook een podcast gemaakt over vrouwenkiesrecht en op Lowlands gesproken over hoe televisieseries je zelfbeeld als vrouw beïnvloeden. Wat interesseert je in dit onderwerp? 

“Mijn feminisme heeft veel te maken met dat ik dingen doe als vrouw. Dat ik als vrouw ruimte in de samenleving inneem. Dat ik een podcast maak, een instagrammer ben en illustraties maak, al die dingen doe ik. En tegelijkertijd ben ik vrouw. Net als bijvoorbeeld vrouwelijke politici, die hoeven zich niet de hele tijd uit te spreken over vrouwenrechten. Maar doordat ze als vrouw zichtbaar zijn in de politiek, heeft het al impact. Op Instagram volgen veel vrouwen mij. Hun belangen zijn voor mij belangrijk. Als instagrammer wil ik niet een ‘jaloersmakende’ selfie plaatsen van mij op een jacht met drie flessen champagne in mijn handen en ze het gevoel geven dat ze iets missen. Ik wil volgers het gevoel geven dat er vrijheid bestaat in wie ze kunnen zijn, door verhalen te vertellen over wat ik meemaak.” 

polititia

Waarom is die vrijheid belangrijk voor jou?

“Ik kwam erachter dat in films of series een vrouwelijke hoofdpersoon meestal bepaalde eigenschappen heeft. Op zichzelf zijn die eigenschappen helemaal geen probleem, maar als de hoofdpersoon altijd zo wordt weergegeven, ontstaat een eenzijdig beeld van wat vrouw-zijn is. De vrouwelijke bijrollen hebben dan andere karaktereigenschappen die als minder aantrekkelijk worden gezien. Dat zijn de mensen die je niet wilt zijn: de hele heftige beste vriendin die neurotisch is. In je leven ga je de karaktereigenschappen van een bijrol afkeuren aan jezelf. En ga je proberen de perfecte eigenschappen van de hoofdpersoon te kopiëren. Ook mannen gaan zo kijken naar vrouwen. Dat heeft heel veel invloed op het zelfbeeld van meisjes. Door verruiming van het beeldmateriaal ontstaat meer vrijheid om niet te hoeven voldoen aan de klassieke eigenschappen waar vrouwen aan zouden moeten voldoen.” 

Je zegt in je podcasts dat je een politieke n00b (leek, red.)  bent. Ben je dat nu minder na vier afleveringen? 

“Ja dat is een beetje jammer, want dat is het idee van de podcast. Voordat we een podcast gaan opnemen heb ik al twee weken research gedaan, dus dan voel ik me al minder een n00b. Soms wordt er genamedropped in de podcast en dan merk ik bij mezelf dat ik de neiging heb om toch niet te vragen wie dat is. Ik wil niet laten weten dat ik het niet weet. Maar dat is precies waar de podcast over gaat. Als ik het niet begrijp dan moet ik ingrijpen, want dan begrijpt de luisteraar het ook niet.”

Wat zou je het allerliefste met je podcasts willen bereiken? 

“Dat mensen zich sterker voelen ten opzichte van de politiek. Dat er een hogere stemopkomst is. Ook al bemoei je je niet met de politiek, de politiek bemoeit zich wel met jou. Je kunt wel denken ik heb er niks mee te maken, maar je hebt er alles mee te maken. Vroeger was de politiek een ver van mijn bedshow. Tot nu toe ben ik er niet mee bezig geweest en nu pas voel ik de noodzaak om ermee bezig te zijn.” 

Zou je zelf de politiek in willen? 

“Nee, ik denk het niet. Als ik zie wat voor mensen daar werken, dan denk ik niet dat ik daar helemaal tussen zou passen. Ik hoop wel dat de politiek representatiever wordt voor de hele samenleving. Ik hoop daaraan bij te dragen door mijn volgers te informeren wat er allemaal gaande is én interessante mensen die bezig zijn met de politiek te interviewen met mijn podcast.

Alleen bij het woningmarktprobleem kan ik me nog wel voorstellen dat ik me op een gegeven moment ga bemoeien met de politiek. Ik wil heel graag een aflevering maken waarin ik verder onderzoek wat er politiek gezien gedaan kan worden. Ik kan me voorstellen dat ik na de aflevering me hier verder voor zou willen inzetten. Door bijvoorbeeld contact op te nemen met politici of me er via de media er verder voor in te zetten.”

Meer van deze serie:

Iedere week een flinke dosis positiviteit en blikverruimende kennis in je mailbox? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief. Inspiratie gegarandeerd.

Tekst door: Roanne van Baren

REAGEER