Welkom op het snelst groeiende inspiratieplatform voor een socialer en duurzamer Nederland

Zomergesprek met Hermien Buis: een eerlijke en duurzame kledingstijl is makkelijker en leuker dan je denkt

15 augustus 2019 -

In onze reeks Zomergesprekken interviewen we iedere week iemand die iets bijzonders doet op weg naar een duurzame en sociale samenleving. Om jou te inspireren zodat je met nieuwe energie de herfst ingaat. Deze week spreken we blogger Hermien Buis over haar zoektocht naar een eerlijke en duurzame kledingkast. “Als consument kunnen we ervoor zorgen dat de kledingindustrie verduurzaamt”, stelt zij.

Hoe is jouw interesse voor duurzame kleding ontstaan?

Het instorten van de kledingfabriek in Bangladesh in 2013 was voor mij een belangrijk omslagpunt. Maar ik werd écht wakker toen grote bedrijven als Zara en H&M een half jaar later heftiger reageerden op de commotie rondom angorawol van konijntjes, dan ze deden op het instorten van die fabriek. Ik dacht: “Hé, waarom reageren die grote bedrijven daar wel op, maar niet op het het instorten van een fabriek waar honderden mensen, die daar voor ze aan het werk waren, zijn overleden”. Ik ging meer met mensen praten over de kledingindustrie. Ik had nog even wat tijd nodig om ook in praktische zin de fast fashion mijn rug toe te keren. In 2015 ben ik vrij radicaal gestopt met het kopen van fast fashion.

Hoe deed je dat, stoppen? 

De kleding die ik kocht moest in ieder geval eerlijk of tweedehands zijn. Ik kocht al wel tweedehands kleding, omdat ik het vaak unieker vond en omdat het goedkoop was. Lang dacht ik dat de eerlijke kledingindustrie niets voor mij was. Ik dacht dat ik dan in een jute jurk van de reformwinkel moest gaan rondlopen. Maar na een klein beetje research kwam ik erachter dat eerlijke kleding ook heel leuk kan zijn. De standaard in de samenleving is niet-eerlijke kleding en daarom lijkt de drempel groot om kleding te vinden die wel eerlijk is. Maar eigenlijk is het helemaal niet zo moeilijk om eerlijke kleding te vinden die ook leuk is, we moeten alleen even die drempel over.  

Wat is de noodzaak om hier mee bezig te zijn? 

De kledingindustrie is na de olie-industrie de meest vervuilende industrie ter wereld. Door bedrijven die verdienen aan vervuiling niet te steunen, bijvoorbeeld door niks meer van ze te kopen, heb je een directe invloed op de leefbaarheid van de wereld.

Om andere mensen te informeren over je vondsten ben je begonnen met de blog KouweKleren, waarom deze naam? 

Gemak dient de mens. Het is makkelijker om niet bezig te zijn met duurzame en eerlijke kleding. Daarom is dit een soort reminder: laat het niet in de kouwe kleren zitten, maar maak je wél druk om de kledingindustrie. 

“Ik hoop dat iedereen die geïnspireerd is door mijn blog anderen weer inspireert om meer te leven binnen de marges die de aarde biedt.”

Wat gebeurde er met je toen je je meer ging verdiepen in de kledingindustrie? 

Ik werd me bewuster van een duurzame levensstijl in het algemeen. Dus begon ik me ook bezig te houden met vliegen, plastic, voeding; eigenlijk alles wat met duurzaamheid te maken heeft. Ik werd me bewust van waar ik mijn tijd aan wil besteden en mijn geld aan wil uitgeven. Het feit dat ik zelf kan bepalen waar ik aan bijdraag, maakt dat ik ook meer controle in mijn leven ervaar. Ik merk ook dat het een soort rust geeft. Door mijn keuze voor eerlijke en duurzame kleding, valt een groot deel van het kledingassortiment af. 

Welke obstakels kom je tegen in je zoektocht? 

Het kan soms best lastig zijn om iets te vinden dat voldoet aan al je eisen. Je kan bijvoorbeeld willen dat een kledingstuk lokaal gemaakt is, geen microplastics bevat, een natuurlijk product is, lang meegaat en niet te duur is. Leer zou daaraan kunnen voldoen, maar als je geen dierlijke producten wilt, dan valt dat ook af. Soms moet je je erbij neerleggen dat niet alles mogelijk is. Als je de nadruk legt op wat allemaal (nog) niet goed is, wordt het moeilijker om een duurzame levensstijl vol te houden. Maar als je de aandacht verlegt naar waar je wel blij van wordt, blijft het leuk en hou je het langer vol. 

Welke ontwikkelingen zie je wat betreft duurzaamheid in de kledingindustrie? 

Er wordt steeds meer aandacht besteed aan duurzame materialen. Ook in grotere ketens. Niet alleen biologisch katoen, maar ook ‘leer’ gemaakt van champignons of sinaasappelschillen. Tot voor kort waren er nog weinig eerlijke en duurzamere badkledingmerken op de markt. Nu groeit dat enorm. Door technologische ontwikkelingen en nieuwe merken wordt het aanbod veelzijdiger. Hopelijk zorgt dat ervoor dat het steeds makkelijker wordt om duurzame kleding te kopen. 

Bedrijven zijn ook steeds meer bezig met inclusief duurzaam handelen: ‘wat voor verpakkingen en vervoer gebruiken we? En van hoever mag een product komen?’ Ik denk dat deze ontwikkelingen zijn aangewakkerd door de kritische consument. We willen steeds meer transparantie en daardoor moeten bedrijven zich aan gaan passen. Als consument hebben we de macht over het verduurzamingsproces van de kledingindustrie. 

 

Hermien Buis

Foto: Instagram Kouwekleren

Waar liggen de mogelijkheden voor verandering? 

Het is heftig om te zien hoeveel kleding wordt weggegooid. Alleen al op een kledingruil zie ik zoveel kleren die niet gedragen worden en die niemand meer wil. Daaraan zie je dat de waarde van kleding heel laag is. Terwijl de true cost veel hoger is. Eigenlijk moeten we onszelf een halt toeroepen en de waarde van kleding weer gaan inzien. De verdienmodellen van bedrijven dragen ook bij aan de lage waarde van kleding. Ze maken hele goedkope producten die kort meegaan, daar verdienen ze aan. Wanneer ze duurdere en duurzamere producten zouden maken zou de waarde van kleding ook een upgrade krijgen. 

Wat wil je bereiken met je initiatief Kouwekleren?  

Ik hoop dat mensen zich bewust worden van wat ze kopen. En dat ik kan laten zien dat het leuk is om je bezig te houden met duurzame kleding en dat je er ook echt voldoening uit kan halen. Mensen steken elkaar aan. Dus ik hoop dat iedereen die geïnspireerd is door mijn blog anderen weer inspireert om meer te leven binnen de marges die de aarde biedt. 

In de ideale situatie, hoe ziet de kledingindustrie er dan uit?

Dat we überhaupt niet meer hoeven te kiezen tussen duurzaam of niet-duurzaam. Dat je door een winkelstraat loopt en alles duurzaam en slaafvrij is. 

Wat adviseer je de lezers? 

Begin met iets te veranderen wat je aan het hart gaat, dan gaat dat ook rollen bij anderen. Dat is mijn ervaring. 

Meer van deze serie:

Iedere week een flinke dosis positiviteit en blikverruimende kennis in je mailbox? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief. Inspiratie gegarandeerd.

Headerbeeld: Iris Zaagman Fotografie

Tekst door: Roanne van Baren

REAGEER