Van consument naar mens: waarom ik een jaar lang niks nieuws ga kopen

Zowel voor ons mentale welzijn als voor het welzijn van de Aarde is consuminderen misschien wel het beste wat we kunnen doen. Daarom ga ik de uitdaging aan: 365 dagen lang niks nieuws kopen. Doe je met me mee?

Minder tijd doorbrengen achter een laptop en meer samenwerken met de natuur, dat is mijn droom. In dit leven ben ik zoveel mogelijk zelfvoorzienend en weet ik hoe je regenwater filtert, fruit droogt of een trui repareert. Samen met buurtbewoners heb ik een voedselbos opgezet en ook mijn eigen eetbare tuin bruist van het leven. Er vliegen bijen en vlinders, lopen kikkers rond en een peuter scharrelt op blote voeten achter de kippen aan…

Ik verlang naar een simpeler leven, in harmonie met de wereld om me heen. Waarin niet ‘druk’ maar ‘welzijn’ het kernwoord is. Minder spullen en consumptie zijn een goede eerste stap naar dit leven toe. Bovendien is het ecologisch gezien hard nodig dat we genoegen leren nemen met genoeg.

Daarom heb ik besloten om mezelf – geïnspireerd door zero waste pionier Elisah Pals – een uitdaging te geven:

Een jaar lang niks nieuws kopen, here I come…

Voordat ik vertel wat mijn spelregels voor dit jaar zijn, wil ik benadrukken dat ik me er volledig van bewust ben dat kiezen voor consuminderen een privilege is. Mensen die in armoede leven hebben deze keuze niet. Een enorm probleem, waaraan we op MaatschapWij regelmatig aandacht Zo schreven we dit verhaal over Vanessa Umboh die zich inzet voor Rotterdamse kinderen die in armoede leven: https://maatschapwij.nu/videoportret/vanessa-umboh-stem-zonder-gezicht/ besteden. Toch neemt dit niet weg dat de gemiddelde Nederlander leeft alsof we 3,6 planeten hebben, en dat spullen daarin een grote rol spelen. Daarom zie ik het, juist omdat ik de mogelijkheid wel heb, als mijn verantwoordelijkheid om ‘minder’ te omarmen en zo hopelijk een heleboel anderen te inspireren hetzelfde te doen.

Spelregels

Met deze aankondiging op LinkedIn (bedankt voor alle 600+ reacties!) ontstond het idee om een jaar lang niks nieuws te kopen. En hoewel de challenge officieel pas op 1 september van start gaat, hanteer ik ook de komende maanden al de volgende spelregels:

  1. Ik koop niks nieuws
  2. Als iets stuk gaat, probeer ik eerst zonder het item verder te gaan
  3. Is dit niet mogelijk, dan kies ik voor reparatie (zelf of door iemand anders)
  4. Indien repareren niet gaat, of ik iets nodig heb wat ik nog niet bezit, probeer ik het item eerst te lenen/ ruilen/ huren
  5. Lukt dit niet, dan koop ik het tweedehands. Maar alleen van natuurlijke materialen, eerlijk gemaakt en van goede kwaliteit, zodat het lang meegaat
  6. Voor iedere aankoop geldt een minimale overdenk-tijd van één maand. Om zo impulsaankopen te voorkomen
  7. En dingen die opgaan, zoals verzorgingsproducten, probeer ik eerst zelf te maken (bijvoorbeeld met deze recepten)

Met deze spelregels voorkom ik dat ik blijf consumeren, maar dan tweedehands of los ga met theetjes en kaarsen.

Trouwjurk

Toen ik mensen over mijn niks-nieuws-jaar vertelde, was één van de eerste reacties: ‘Maar hoe moet het dan met je trouwjurk?!’ Vorige maand heb ik mijn vriend ten huwelijk gevraagd en de kans is groot dat we volgend jaar gaan trouwen, of dat ik het komende jaar in ieder geval de jurk zal aanschaffen. Na even researchen bleek echter al snel dat ik mijn droomjurk ook met bovenstaande spelregels prima zal kunnen vinden. Ik heb zelfs al een kijkafspraak staan bij een plek vol tweedehands vintage trouwjurken … wordt vervolgd!

consuminderen

He said yes! Onze houten verlovingsringen

Uitdagingen

Ik ben al een tijdje bezig met ontspullen en minder kopen, dus ik verwacht niet dat het komende jaar een 180-graden omslag voor me zal zijn. Wel verwacht en hoop ik de spullen die ik al heb nog veel meer te gaan waarderen en koesteren. En nieuwe dingen te leren, zoals kleding repareren of zelf verzorgingsproducten maken.

Desalniettemin zijn er zeker dingen waarvan ik nu al weet dat ze lastig zullen worden, zoals boeken (verslaafd!), sokken (gaan altijd stuk) en leuke vintage jurkjes (want: echt nodig!). Maar er zullen ook een heleboel uitdagingen mijn kant opkomen waarvan ik nu nog geen weet heb.

Doe je mee?

Het lijkt me daarom heel waardevol om deze uitdaging niet alleen, maar samen aan te gaan. Zodat we onze voortgang, tips, successen, vragen en uitglijders met elkaar kunnen delen. Wil je (deels) meedoen? Word dan lid van deze Facebook-groep (waarin we elkaar niet veroordelen, maar imperfectie vieren), dan starten we samen officieel op 1 september 2022. En stuur de link vooral ook door naar collega’s, vrienden en familie!

Op zoek naar meer verhalen over groener en bewuster leven? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief. Dan mis je niks en je krijgt ons laatste e-magazine cadeau!