Geen alcohol, wel meer energie en tijd. Dit levert stoppen op

Om het leven te leven dat we willen leven, moeten we soms afrekenen met vastgeroeste gewoontes. Dit vraagt om stoppen, maar dan met de nadruk op wat er na het stoppen komt. Want nee zeggen tegen het ene, betekent ja zeggen tegen het andere. 

‘Stoppen’ vinden we vaak een a-relaxed werkwoord. We hebben het gevoel dat het ‘moet’. Dat maakt dat het vaak niet lukt om te ‘stoppen’. We kunnen het daarom beter niet ‘stoppen met roken’, maar ‘werken aan gezonde longen’ noemen. Want stoppen betekent niet alleen ‘nee’ zeggen tegen het ene, maar vooral ‘ja’ zeggen tegen dat wat je wilt integreren in je leven. Dan wordt het geen moeten, maar een feestelijke verandering naar een mooier en fijner leven. De hele redactie stopte minstens een maand met iets en ontdekte wat het opleverde. Dit zijn de bevindingen van onze redacteur Roanne: “Geen alcohol drinken, betekent voor mij meer energie en tijd voor andere dingen.”

Mijn relatie met alcohol

Ik begon met alcohol drinken op mijn vijftiende. De roes stond me wel aan. Er vielen wat onzekerheden weg, waardoor ik minder bezig was met wat mensen van me vonden. En ik ontsnapte aan de realiteit van vijf dagen school en een berg huiswerk. Dat deed mij drinken. Sinds mijn pubertijd dronk ik elk weekend. In mijn piektijd was ik donderdag, vrijdag en zaterdag dronken. Dan danste ik de hele nacht door, rookte ik heel veel shaggies en stond ik slap te ouwehoeren met de eerste de beste voorbijganger.

Het was een leuke tijd, maar de laatste jaren merkte ik dat alcohol mij niet meer diende. Het is een cliché, maar de katers werden erger. Ik sliep er slecht van, kreeg hartkloppingen, mood swings en twee dagen na het gefeest was ik nog steeds moe. Ik had veel menstruatieklachten en kwam erachter dat alcohol hier mede verantwoordelijk voor is. De avond dat ik echt besloot te stoppen, had ik een fles wijn achter de kiezen. Samen met een vriendin was ik na een nacht ronddwalen op het Waalstrandje in Nijmegen beland. In hoeverre had ik die fles eigenlijk willen drinken, vroeg ik mij af. Die avond was ik er klaar mee. Ik stopte.

“Geen alcohol bleek een deur te openen naar heel veel nieuws. Een bevrijding, zoals een ex-weekend-alcoholist zou zeggen.”

Lichamelijke reset

De eerste weken waren niet perse geweldig. Ik voelde me niet energieker en viel niet af, zoals men altijd zegt. Ik merkte dat ik geen ‘uitknop’ meer had en raakte sneller overprikkeld in sociale situaties. Dat maakte me des te bewuster van mijn relatie met dit roesmiddel. Als ik veel emoties voelde, kreeg ik meer behoefte aan alcohol. Tegelijkertijd zorgde het ontbreken van die uitknop ervoor dat ik beter naar mijn gevoelens en behoeftes ging luisteren. Ik werd liever voor mezelf en begon beter voor mezelf te zorgen.

Na de zevende week merkte ik dat mijn moeheid langzaam afnam. Het was een combinatie van mijn lever die de toxines van twaalf jaar alcohol had opgeruimd en het doorvoelen van onzekerheden die ik normaal gesproken verdoofde. Die omslag was heerlijk. Ik merkte meer helderheid en autonomie, stabiliteit in mijn emoties, ontspannen ingewanden en meer tijd en energie om dingen te doen die mij blij maakten.

Zelfliefde

Op een avond had ik heel veel zin in alcohol. Ik was drie maanden gestopt. Er waren twee opties: óf streng zijn voor mezelf en alcohol vermijden, óf mezelf laten gaan en kijken hoe het voelde. Ik koos het laatste en maakte er een ritueel van: ik trok mijn mooiste jurk aan, zette muziek op en vond een sjiek glas waar ik rode wijn inschonk. Al dansend dronk ik het leeg. Het smaakte aardig. Die avond dronk ik bij vrienden tweederde van de fles op. En de volgende dag was ik moe. Ook al was het nog zo’n goede wijn, het was niet nodig. Sindsdien heb ik er geen behoefte meer aan gehad.

Op het eerste feestje na corona was ik bang om in oude gewoontes te vervallen en mee te bewegen op de sociale gedragingen. Maar dat viel eigenlijk wel mee. Misschien liftte ik mee op de dronken energie van anderen, maar ik kwam erachter dat ik geen alcohol nodig had om mee te komen in de feestsfeer. Ik voelde waarschijnlijk meer dan de gemiddelde mede-feester, maar eigenlijk is dat dus wel prima: voelen.

Geen alcohol blijkt een deur te openen naar heel veel nieuws. En die nadruk op ‘ja’ is zo heerlijk. Een bevrijding, zoals een ex-weekend-alcoholist zou zeggen.

Meer uit deze serie:

Iedere week een flinke dosis positiviteit en blikverruimende kennis in je mailbox? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang gratis ons nieuwste e-magazine. Inspiratie gegarandeerd.